Blog

Presentatie oplossingen voor de vergaderruimte

Hoe kies je de juiste presentatie oplossing voor de vergaderkamer ?

We krijgen op dit moment veel aanvragen voor het herinrichten van de vergaderkamer. Veel bedrijven zijn op zoek naar een nieuwe inrichting met vernieuwde technieken of willen afscheid nemen van de huidige beamer die aan vervanging nodig is. Bij het maken van een keuze, zijn een aantal zaken belangrijk om te weten. Dit artikel helpt je op weg in het maken van een keuze.

Je herkent het vast wel, de vergadering moet beginnen, iedereen is stipt op tijd aanwezig, de koffie is aanwezig maar we kunnen nog niet beginnen. De juiste kabel is zoek, de laptop doet niet wat we verwachten, de juiste aansluiting is niet aanwezig  en waar is de afstandsbediening gebleven?  En dan hebben we het nog niet eens over de bediening van de beamer.

In veel vergaderruimtes zijn deze perikelen bekend en bij de keuze voor een nieuw systeem zijn een aantal zaken belangrijk, en deze vragen kun je ook snel beantwoorden.

Bedraad of draadloos ?

In het verleden ging de presentatie vaak met een standaard VGA kabel. Op dit moment hebben we een HDMI of Display Poort aansluiting op de laptop zitten. Er zijn ook systemen met een mini HDMI of zelfs helemaal geen video uitgang meer. Met de moderne techniek is draadloos presenteren de nieuwe standaard. Miracast een industrie standaard die op een aantal schermen is geïntegreerd. Dit werkt uitstekend met een Windows 10 computer, echter iOS en MacOS en de meeste Android systemen worden niet ondersteund. Er zijn ook schermen met een volledig ingebouwd draadloze ontvanger.  Een bijkomstig voordeel is dat we geen gehannes met kabels meer hebben, alleen een klein stukje software is voldoende en dat we ook kunnen streamen vanuit een Smartphone of tablet. Het systeem is onafhankelijk van het Operating Systeem; draadloos streamen is mogelijk vanuit Windows 10, MacOS, Android en iOS, waarmee er dus een heel flexibel systeem ontstaat.

Eenvoudig scherm of een intelligent scherm ?

Een eenvoudig scherm is niets anders als een beeldscherm met een aantal ingangen waar je via een kabel een computer op aan kunt sluiten. Vaak een combinatie van een aantal HDMI poorten, met een Displaypoort en/of DVI aansluiting en nog een traditionele VGA aansluiting. In feite een grote uitvoering van een beeldscherm dat op je bureau staat.

Een intelligent scherm zit verbonden aan internet en heeft hiermee als voordeel dat je direct de browser kunt gebruiken zonder tussenkomst van een computer. Een tweede voordeel is de aanwezigheid van een touch scherm i.p.v. een normaal scherm waardoor je dus het scherm eenvoudig kunt bedienen. Met de geïntegreerde whiteboard functie kun je aantekeningen maken op het blanke whiteboard of over presentaties of internetpagina’s heen. Deze aantekeningen zijn de bewaren voor latere bewerking of zelfs direct als PDF te downloaden of te e-mailen.  

Wel op geen OPS computer ?

Een OPS computer is een kleine computer doe als een insteekkaart in een scherm kan worden geplaatst. OPS staat voor “Open Pluggable Specification” en is een wereldwijde standaard. Deze computer is te verkrijgen met een i3, i5 en i7 processor en kan dus via het scherm worden bediend. Voorzien van Windows 10 is dit een beveiligde computer die is aan te sluiten op het bedrijfsnetwerk en waarmee je tijdens presentaties direct op je eigen omgeving kunt inloggen met je eigen inlog gegevens. Dit is een eenmalige investering die het gebruik van laptops e.d. bij presentaties overbodig maakt.

Kan ik ook video vergaderen met mijn scherm ?

Ook deze vraag ontvangen we regelmatig. Het gebruik van Zoom, Teams of GoToMeeting is het laatste halfjaar gigantisch gestegen. De integratie hiermee in een vergaderzaal is dan een hele goede investering om met een team direct te vergaderen met klanten of collega’s die thuis zitten. In een scherm zit meestal wel een goede speaker. Een microfoon of camera systeem moet dus nog worden aangesloten. De advisering hiervan is maatwerk en onder andere afhankelijk van de grootte van de kamer en de indeling hiervan. Met de goede techniek is iedereen in de kamer goed verstaanbaar, worden achtergrond geluiden weg gefilterd en kan de camera eventueel automatisch inzoomen op de persoon die aan het woord is. Door dit te koppelen aan je OPS computer heb je direct toegang tot je bestanden en kun je dit koppelen aan de bestaande accounts die al aanwezig zijn. Er zijn echter ook systemen die geen externe computer nodig hebben en functioneren met een ingebouwde computer.